AeroFly Professional

                                                      

 

AeroFly Pro är en flygsimulator för modellflyg. Här kan man flyga radiostyrda motorplan, segelplan och helikoptrar. Det denna simulator är känd för är just sin realistiska simulering av mer avancerad flygning som 3D och annan aerobatik. Den är givetvis lika realistisk när det gäller vanlig flygning, som är mer intressant för nybörjare.

 

AeroFly Pro finns att köpa med eller utan dummysändare, jag valde den med endast interfacekabel till sändaren. Det var inga problem alls att koppla in min Hitec Focus 6, som jag normalt har när jag flyger med dubblekommando. Det kändes onödigt att lägga 500 kronor extra för en dummysändare.

 

Det första planet som jag provade var Space Walker. Anledningen var att jag har en sådan. Tro det eller ej, det tog inte mer än fem sekunder innan jag kände igen mitt plan. Jag hade hoppats på att det skulle vara bra flygkänsla, men inte så bra så att man känner igen sitt eget plans beteende i luften.

 

 

Flygfälten på bilderna är nedladdade från Internet. Det finns hur mycket som helst att ladda ned till denna simulator. Jag såg att på bara en sida så fanns det nästan 300 plan. På bilden nedanför så flyger jag med ett profilplan som är nedladdad. Det är min absoluta favorit.

 

 

 

 

 

 

Man kan fota sin egen klubbs flygfält och lägga in detta. Det kräver 10 kort 1024x1024 pixlar. Lite roligt att flyga på sitt eget fält hemma på datorn. Problemet med att göra ett flygfält med enbart 2d bilder är att få rätt höjdbedömning. Kravet är att underlaget är slätt, det finns ju inget som sticker upp. En stor gräsplan är det bästa, och där man startar och landar skall det vara kortklippt eller annat slätt underlag. Ungefär som i verkligheten. Problem nummer två med fälten som inte är från tillverkaren, är att det kan bli en linje mellan bilderna där de möts. Båda dessa saker finns det många som har lagt ner otrolig energi på att få det bra. De är inte riktigt lika bra som det skulle vara ifall de skulle komma från en tillverkare. Men klart roligare än de fälten som AFP kommer med från början.

 

 

Här är en sådan linje som jag pratar om, se längst upp på himmelen. På detta fält så finns det två sådana ställen där det inte är 100 %.

 

 

 

Helikoptrar: jag flyger inte detta normalt så jag kan inte svara på hur verklighetstrogna dom är. Jag har läst att Reflex XTR skall vara den mest realistiska simulatorn för helikoptrar.

 

 

Det finns segelflyg också, du kan ställa in hur mycket termik det skall vara. På samma ställe kan du justera hur mycket vind det skall vara när du flyger och vilken riktning den skall komma ifrån.

 

Pylon och lite annat tävlingsmoment finns, men det finns inga dataanimerade mottävlande. Man kan däremot flyga två samtidigt. Man delar dataskärmen på mitten och ser sitt plan på var sin del. Jag tycker att bilden blir för liten när man flyger två.

 

Det går att ändra på alla parametrar på flygplanen: motoreffekt, propeller, vingspann, vikt, tyngdpunkt o.s.v.

 

Hur man gör ett flygplan från början har jag inte studerat ännu. Jag har inte hittat någon funktion i programmet för detta. Men det finns däremot många som har gjort detta, så det borde gå.

 

Grafikkort: moderna simulatorer kräver kraftfulla grafikkort. Jag har ett ganska gammalt NVIDIA 64 MB GeForce3  kort med OpenGL. Jag kör på max upplösning och det fungerade OK, innan jag laddade ner den senaste uppdateringen utav AeroFly Pro. Då blev det genast mycket trögare. Om du har ett lite modernare grafikkort så kommer det däremot inte att vara några som helst problem. Med den senaste uppdateringen så får du fler inställningsmöjligheter och alla plan som man kan ladda ned kommer att fungera felfritt.

 

 

Slutsats:

 

Fördelar och nackdelar:

 

+ Realism

+ Flygkänsla

+ Fri nedladdning av många flygplan och helikoptrar

+ Man kan fota sitt egna flygfält och ladda ned andras

 

- Det kan finnas linje mellan bilderna på flygfält som laddas ned från Internet

- Få extrafunktioner, som att flyga online o.s.v.

 

 

Jag uppfattar denna simulator just som en simulator. Anledningen till att jag köpte AeroFly Pro var att öva på nya manövrar. Jag kan konstatera att denhär flygsimulatorn kommer bli suveränt till detta. Det som är nackdelen med AeroFly Pro är de tråkiga flygfälten som den kommer med från början och linjer som kan finnas mellan bilderna på de fält som man kan ladda ner. Det gör att mitt slutbetyget blir 4 utav 5.

 

Tre bra sidor för att lada ned nya flygplan och flygfält:

RC-sim
Ohio Model Planes

Flygfält i Asker och Hurum, Norge

 

Här är en sida om hur du gör ett eget flygfält och verktyg till detta:

AFP med Panoramabild

 

Länk till tillverkaren:

IPACS

 

Här är en länk till en annan recension på AeroFly Pro:

RCU Magazine recension AeroFly Pro

  

 

2005-12-27

 

© Copyright 2004 Kristian Olsson. Med ensamrätt.